esmaspäev, 10. aprill 2017

Tutvumine kooli ja inimestega



Nii meile koolis vastuvõtvad inimesed täna mitu korda toonitasid: täna tutvume kooli ja inimestega. Just nii oligi. Kuigi tööd pole me täna tehinud, oleme väsinud justkui oleks vagunitäie sütt maha laadinud.

Meid võõrustav Salpaus koolituskeskus on igavesti suur kool. Tutvumisringil külastasime enam-vähem kõigi õppesuundade ruume. Vägevad olid butafooride, viimistlejate, kiviraidurite, ehitajate , logistikute jt. õppe- ja tööruumid. Kõike ja kõiki ei jõua ette lugeda. Meie jaoks olid loomulikult enam muljetavaldavad puidutöökojad, kus lugematu arv puidutöötlemismasinaid. Ainuüksi lintsaage oli kuus. Samapalju rihthöövleid, CNC pinke kolm jne jne. Ei mingeid järjekordi pinkide taga. Muidugi me sattusime siia tulema perioodil, kui kohalikud õpilased on majast väljas praktikal. Aga ega neid kohalikke pole ka väga palju. Rühmas on keskeltläbi 8-15 õpilast. Seega väheusutav, et ka täismaja korral järjekordi oleks .
Viimistlejate harjutusruumid
Viimistlejate jaoks on kool üleüldse suur harjutusparadiis, sest kõik kooli koridorid käiakse iga natukese aja tagant üle uue viimistlusega. Pikemad koridorid on pooleteise-paari meetri laiuste ribadena erineva viimistlustehnikaga vormistatud. Ainus mure on see, et piki koridori liikudes ennast vastu värsket värvi ei nühiks. Iga kuu oled justkui jälle uues keskkonnas. Igav ei hakka. Praktikabaas missugune!
Pikad erineva viimistlusega koridorid

Butafooride näpuharjutused

Veel üks näide butafooride tööst. Mõista-mõista, kes see on?
Väike déjà vu tabas meid ringkäigul ka. Fuajees leidsime üsna tuttavad kapid. Selliseid seisavad meiegi puidumaja ainsas, lühikeses ja dekoreerimata koridorides. Ei, eksin, tegelikult on meie koridor "dekoreeritud" vähemalt ühe seinaauguga.

Neid kappe on ka meie puidumajas nähtud
Päev otsa trampisime õppehoone ühest otsast teise, siis tagurpidi tagasi, tegime maja peal kaheksaid ja muid jänesehaake. Vahepeal tundus, et saime majaplaani selgekse, siis jälle mitte. Küllap homme näeb, mis tänasest meeles on.
Igatahes, kindlalt talletus mällu tee jõusaali, ujulasse, sauna, infopunkti ja sööklasse. Muu pole ju oluline 😂!  Sellise asjade käigu juures jääb selgusetuks, millal me tööd teeme?  Ilmselt hakkavad meie päevad välja nägema nii:
Hommikut alustame ujulas
Ujulast liigume jõusaali
Pärast jõusaali on mõistlik sauna minna

Saunas käidud, lõuna-aeg käes. Lõunasööki pakutakse remondi tõttu küll ajutises sööklas, kuid toiduvalikus ja portsjoni suuruses see kuidagi ei avaldu. Pärast sellise taldrikutäie manustamist on ju vaja jälle sporti teha....


Tänane lõuna
Unistada muidugi võib. Siiski, me tulime restaureerimispraktikale. Homsest peame olema triksis-traksis. Töö on teada ka. Hakkame ühe kohaliku mõisa kappidega tegelema. Kolm punast kappi on igatahes meie jagu. Mis tööd meid täpsemalt ees ootavad, selgub hommikul. Kõrvaklapid, kindad ja kaitseprillid saime täna juba kätte. Tööriistad ja kaitsevahendid jagatakse välja tööriistalaost üle leti enam-vähem allkirja vastu (tegelikult registreeritakse elektrooniliselt). Kui tööriist jääb sinust kuskile töökotta vedelema, oled automaatselt mustade lammaste nimekirjas.🐑 HKHK-s on tööriistade jagamine pisut demokraatlikum toiming.

Tööriistaladu

Meie tööesi
Ja päeva lõpetuseks kiidan meid taevani. Räägime juba päris soravalt soome keelt. Siin mõned näited:

Eesti                           Soome
sinine                          sininen
punane                        punainen
kollane                        kollainen
roheline                       rohelinen

Lihtne!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lihtsalt lõpp

Nädalavahetus Mäenõlvad ei ole veel lumest puhtaks sulanud. Kohati on lumekate isegi 30-40 cm paks, aga suuskadega alla enam ei tuleks. M...