laupäev, 6. mai 2017

Kapi valmimine pole enam mägede taga

Oleme kapi restaureerimisega jõudnud nii kaugele, et aeg on osad kokku monteerida ja kinnitada furnituur. Vajadusel veel mõned värviparandused. Ja siis, adieu Salpaus!

Ülemise riiuli toe parajaks lihvimine
Kahe kapi ühendamine osutus parajaks pähkliks, sest igaühel oli oma visioon, millest peaks alustama ja kuhu liikuma. Õnneks ei lastud kirgedel väga süttida, kuigi  teatud kibestumise hõngu oli õhus ikka tunda. Võib-olla mõjub võistlusliku momendi tekkimisele Lahti linn ise? Ikkagi spordi ja olümpialinn! .

Rätsepatöö

Sobib kui valatult
Õige pea pärast meie saabumist kooli ilmus tööriistalao peremehe valdustesse õpipoiss. Oli selline ehmatanud moega väike sell, istus leti taga arvuti varjus, nokkmüts peas, ja vaatas kõiki tiba ehmunud pilguga. Mina pole teda kordagi laos ringi liikumas näinud. Ikka passis oma toolil nagu nipsasjake kaminasimsil ja vaatas meid altkulmu, justkui oleksime sarvilised. Eile sai temaga head nalja.
Meil oli tarvis üht-teist puurida. Kaheksane puur oli juba olemas, läksime tööriistalattu veidi peenemat tooma. Trell ja puur kaasas, juhuks kui keel ja keha meie mõtte edasiandmisega hätta jäävad. Karrit (lao peremees) kahjuks ei olnud. Temaga oleme saanud alati jutud sirgeks räägitud ja vajalikud tööriistad kätte. Kohal istus vaid see mütsiga maskott. Sirli, kes on üsna nobe soome keeles, laduski kiiresti meie soovi letti. Vastu saime arusaamatu pilgu. Sirli kordas:"Soovime kolmemillimeetrist puuri". See oli sulsaselge soome keel. Võin vanduda. Ei miskit! Proovisin õnne inglise keeles, näitlikustades oma palvet käes oleva trelli ja puuri abil. Vastu vaatas null arusaamist ja suust tuli üsna ülbe "ma ei saa aru, mida te tahate". Õnneks astus sisse üks tisleriposs, kes nägi meie kimbatust ja pakkus abi. Sirli selgitas talle jällegi soome keeles, et vaja puuri. Tisleripoiss edastas meie sõnumi sama täpselt ja samas sõnastuses arvuti taga istuvale maskotile, ise ka veidi jahmunud, sest hakkas aru saama, et probleem on seal, kus teda ei tohiks olla. Siis selgus tõde. Noormees ei teadnudki, mis asi on puur. Õppetund edaspidiseks: ära kahtle endas ja ära arva, et probleem on keelelises saamatuses. Teine kord võib viga olla sinu vestluspartneri üldteadmistes. Puuri me saime siiski kätte, sest nagu hea kangelase filmis, tuiskas sisse Karri ja lahendas kentsaka olukorra peaaegu et ühe sõrmenipsuga.

Kaksteist tüübliauku! 
Kõik tüübliaugud said kenasti kohakuti. Tundub, et mõõta ja puurida oskame. Eriti, kui puurima peab nii valvsa pilgu all, saad sa siis midagi valesti teha?

Riina juhib Sirli käes olevat trelli oma range pilguga

Töökindlaim meetod: lükka rinnaga

Ja siin ta on. Puuduvad veel sahtlid ja uksed
Ähvardasime teda (kappi) veidi puitvasaraga. See aitas. Kapp läks kokku. Tegelikult kuivalt kokkupanek sujus üsna libedalt. Kui liim vahele sai, siis tundus, et suremegi sinna kapi otsa ära. Rippusime kolmekesi oma keharaskusega peal, et tüüblid aukudesse upuks. Hakkama saime.


Annab juba aimu

Täppistöö

Nagu vanal ajal koolis, kirjutame üksteise pealt maha

Jää või magama...
Kui tukk tuleb peale, ammutame sellest prügikastist energiat


1 kommentaar:

  1. Peaks kah meistriruumi mingi tüübi istuma panema, ta valvaks seal tööriistu ja nokiks nina. Jube hea töökoht....

    VastaKustuta

Lihtsalt lõpp

Nädalavahetus Mäenõlvad ei ole veel lumest puhtaks sulanud. Kohati on lumekate isegi 30-40 cm paks, aga suuskadega alla enam ei tuleks. M...