neljapäev, 20. aprill 2017

Mitme päeva muljed

Kolmapäev möödus aaderdamise tähe all. Kümmekond erinevat pintslit, kapitäis erinevaid pigmente, metallkammid ja kali. Just nii, pigmente lahustasime kaljas. Kahjuks pärast pigmendi lahustamist ei kõlvanud seda enam otstarbekohaselt kasutada.

Näiteid kunstiklassis kaljaga mängimisest

Näide 1
Näide 2
Näide 3
Veidi ka võõraste sulgedega ehtimist. Selle töö autor on üks soomlane
Oli üks põnev päev, millele ootame järge. Jõudsime terve päeva jooksul proovida ainult kahte puiduliiki jäljendada, kuigi jõudnuks kaks korda rohkem. Kohalike tempo ei taha meie omaga kuidagi klappida, aga me püüame harjuda. Ma isegi hakkan tasapisi aru saama, miks soomlasi aeglasteks peetakse. Kogu elu tempo paistab siin väga mõõdukas olevat. Ma isegi võrdleks seda prantslaste omaga, kus lõunapausiks võetakse paar-kolm tundi ja lõdva randmega hilinetakse kokkulepitud kohtumisele. Siin küll pole nii drastilisi asju juhtunud. Kiiret ei ole kuhugi ja kõik asjad saavad tehtud. Võib-olla ;). Tööga ei kiirustata, süüakse rahulikult. Mitte nii nagu Eestis, kus joostakse sööklast välja, pool kanakoiba kurgust paistmas. Veel üks asi selgeks õpitud, kuni...saabume Eestisse.

Neljapäeva hommik algas "tootmisnõupidamisega", millele järgnes tööriistade toomine. See käik transformeerus omakorda ruumide ülevaatuseks, mida me seni veel näinud polnud. Avastasime ülisuured (meie kooli mõistes) ja moodsad värvikambrid. Nende taustal tegime ka modellipilte.

Modell nr 1 moodsa värvimiskambri ukse taustal
Modell ne 2 vähem-moodsa värvimisnurga taustal
Selili pidime kukkuma materjalide laos. Millist puuliiki tahad? Saadaval kirss, haab, kask, mänd, vahel, saar, termokask jne jne. Puiduparadiis või Puiducenter, nagu tavatseb loominguline Eesti ärimees oma firmale nimeks panna.

Millist mõõtu vaja on?

Nagu juuresoleval pildil näha, töötame rahvusvahelises keskkonnas

Kahtlustan, et HKHK puidumajas pole nii palju õpilasi vastu panna, kui siin nurgas pitskruvisid on

See pilt pani käed värisema. Küll siin saaks hullata
Aeg-ajalt jääb selline mulje, et kõik puidumasinad aina liiguvad maja peal ringi, sest enne ma treipinke ei märganud, kuigi otsisin. Samas olen sellest ruumist vähemalt kaks korda läbi käinud. Täna veeti millegipärast kõik tisletipingid majast välja. Väljavahetamisele need igatahes minna ei saanud, sest nägid üsna tutikad välja. Mingi jälgede segamine siin käib.

Täna läks tarvis peenikesi tikke kruviaukude plommimiseks. Meile pakuti mitu sahtlitäit ja sorti tüübleid. Põlgasime ära ja "sõime" jälle prügikastist. Paar saetud ja jäätmekasti visatud juppi andis välja hulga toredaid tikke, mida vajasime. Kõigil rõõmus meel.

Ütle mõõt ja saad vajaliku tüübli
Isetehtud tikud sobisid nagu valatult

Värviosakonnas leidsime vahva eelmise sajandi koolipingi. Eriskummaline mudel, sest kahe eraldiseisva seljatoega pinki polnud meist keegi näinud.

Näpp püsti, kes on sellises koolipingis istunud!
Uus tiir majas tehtud, saime ka töövahendite kallale. Lihvpaberit ei ole lubatud  alla poole meetri võtta. Kui vajad 10 cm, saad ikkagi 50.Tule taevas appi, ütleks klassikud selle peale.

Lihvpaberi väljastamine
Tööriistalaos, kus jagatakse välja ka kindad, on välja pandud plakat. Ühtegi kirja juures pole. Arva siis ise, mida see võiks tähendada. Üks variant on see, et enne uut kinnast ei saa, kui vana näeb välja nii nagu pildilolev. Teine variant võiks keelata sarnase kindaga töötamise. Samas, see võib olla ka tagaotsitava foto. Mine võta kinni, mida see tähendab!

Tagaotsitav ja ohtlik 
Jõudsime ka sinnamaale, et saaks oma üliaktiivse kaapimistöö tagajärgi likvideerida. Need pinnud läksid liimimisele.


Mis on pildil valesti?
Mille järgi saad aru, et tegevus on lavastatud?
Koolipäeva lõppedes tormasime Sirliga juba tuttavat jalgrattateed kodu poole sõtkuma. Kuigi koolipäeva lõpp tõotab meelelahutust, on hommikune sõit alati rõõmsam, sest kulgeb allamäge. Olgugi, et  hommikul väntame aja peale. Hiljaks ei tahaks ju jääda. Minul on koju jõudes hing paelaga kaelas, seevastu Sirli teeb vahepeal edasi-tagasi sõite. Vapustav! 

Õhtune linnatiir toob kerge muige näole.
Mida iganes see silt ka ei tähenda...
Veidi noppeid ISKU tehasepoest. Defektiga mööbli hind on tehasepoes kõrgem, kui Tallinna esinduspoes. Või asi on selles, et ma pole aastaid ISKU's käinud ega ole hindadega kursis. Samas oli riiulites furnituuri, kus tüki eest pidi maksma vaid 50 senti. Tooli või diivanijalgade paari eest peab välja käima vaid euro.

Veider disain. Kes tahaks omale tuppa sellist kohver-tooli?
Varujalad 1€ paar
Kui eelmise kasti valik ei sobinud, otsi siit.

2 kommentaari:

  1. Näppu püsti ei tõsta aga tüüblisahteldus meeldis mulle küll. Teie lavastajavõimed on nii suurepärased, et mina ei saanud aru mis pildil valesti oli. Riina töötab ju alati naerul näoga, saagi oskab hoida igas asendis.... kas kindad olid liiga puhtad..?

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta

Lihtsalt lõpp

Nädalavahetus Mäenõlvad ei ole veel lumest puhtaks sulanud. Kohati on lumekate isegi 30-40 cm paks, aga suuskadega alla enam ei tuleks. M...